רקמה היא אומנות עיצוב הבד שנעשה באמצעות שזירה של חוט זר על בד הבגד , מפה או כל מוצר טקסטיל אחר.
עבודת הרקמה היא יצירה אומנותית שמטרתה לשדרג את המוצר עליו מבוצעת הרקמה.
השימוש ברקמה לקישוט בגדים החל מאז החל האדם ללבוש בגדים .
ההיסטוריה מלמדת שנעשו עבודות רקמה גם אלפי שנים לפני הספירה לפי ממצאים שנתגלו בסיביר וסין. הרקמה מוזכרת מספר פעמים בתנ”ך ונמצאו עדויות לעבודות רקמה במצרים הקדומה, מזרח אסיה וצפון אירופה בתקופות עתיקות.
בגדים רקומים בקפידה ,חפצים דתיים רקומים ופריטים ביתיים רקומים היו סממנים של מעמד ועושר בתרבויות רבות כולל בפרס העתיקה, הודו, סין, יפן, ימי הביניים ותקופת הבארוק באירופה.
ביצוע עבודת הרקמה נעשה באמצעות מחט ואילו צבע החוט המשמש לרקמה בד”כ שונה מצבע רקע שטח הרקמה. פעמים רבות נהגו לשלב ברקמה גם חרוזים, פנינים, רצועות מתכת ועור, נוצות ופאייטים.
עבודת הרקמה נעשתה בתפירה ידנית בתקופות קדומות. טכניקות עממיות מסורתיות הועברו מדור לדור בתרבויות שונות כמו מקסיקו , צפון וייטנאם ומזרח אירופה.
טכניקות בסיסיות של עבודת רקמה הקיימות כיום הן המזכרת לרקמה ידנית מתקופות קדומות , במיוחד שימוש בתפר שרשרת , תפר סאטן , תפר רץ ותפר בצורת צלב.
בין הגורמים שמשפיעים על איכות ויופי בביצוע הרקמה ניתן למנות את אורך התפר מתך לתך , כיוון תפירת חוטי הרקמה , מתיחות חוט הרקמה, אחידות של קבוצת התפרים ברקמה ומשחקי הצבעים בתוכה.
תחילת עבודת הרקמה הייתה בתפיסה רגילה של הבד ותפירה של דוגמאות ציור שונות בעזרת חוט ומחט. בין השלבים בהתפתחות טכנולוגיית הרקמה ניתן לציין את השלב בו החלו לתפוס ולמתוח את הבד בין שני חישוקי עץ צמודים – פעולה שהקלה את עבודת הרקמה ועזרה לדייק בפרטים בתוך ציורי הרקמה.
דוגמאות ראשונות לרקמה בעזרת מכונה נעשו כאשר השחילו חוטי רקמה בולטים אל מכונת התפירה הפשוטה ותפרו בתפר רץ או בתפר זיג-זג.
מכונת רקמה ידנית הומצאה בצרפת ב-1928 והוצגה לראשונה בתערוכה בשנת 1834 ע”י הממציא, מר יהושע היילמן , ועל כך זכה במדליית זהב ובאות לגיון הכבוד הצרפתי , אך הוא לא מכר מכונות רבות כאלו. (מכונת התפירה הראשונה הומצאה מאוחר יותר בשנת 1846 ע”י מר יצחק זינגר).
מפעל ראשון למכונות רקמה פעל בשוויץ לפי המצאתו של מר יצחק גרובלי בשנת 1870 ובהמצאה זו השתמש בעיקרון הפעולה של השחלת חוט במחט המכונה ועבודה רציפה של סליל חוט תחתון. המכונה נראתה דומה לסירת מפרש ונקראה “הסירה הקטנה” (schiffi) בניב שוויצרי של השפה הגרמנית.
תעשיית מכונות הרקמה המשיכה להתפתח בשוויץ וגרמניה ולאחר שנת 1873 החל יצוא מכונות רקמה רבות לארה”ב. היצוא נפסק בשנת 1938 בגלל מלחמת העולם.
בשנת 1953 נחשפה לראשונה בארה”ב מכונת רקמה שיוצרה שם בחברת רוברט ריינר בע”מ.
התפתחות תעשיית מכונות הרקמה המשיכה במקביל גם בשוויץ, גרמניה וארה”ב .
ככל שהתפתחה תעשייה זו שולבו בה מכונות עם ראשי רקמה רבים המונעים ביחד ע”י מנגנון מרכזי אחד ומערכות ממוחשבות בהתאם להתפתחות הטכנולוגית של עולם המיחשוב.
חברת “יונית – מוצרי מגבת” מייבאת מגבות ומייצרת בישראל מגוון רחב של מוצרים עליהם ניתן לרקום כתב או ציור ויש לה את כל הציוד המתאים לעשות את המתנה המיוחדת שאתם מחפשים לתת.
בשטח המפעל יש מספר מכונות רקמה ממוחשבות שיכולות לעשות את המתנה שלכם מיוחדת יותר.
רקמת שם, ראשי תיבות של שם/שם משפחה או אפילו מילה יפה רקומה הופכים את המתנה הרקומה לבעלת משמעות אישית גדולה למי שמקבל אותה.מגבת רקומה עם לוגו או עם הקדשה יכולה להיות מתנה מיוחדת לאירוע מיוחד. מגבת היא מתנה נפוצה ביותר לאירועים מסוגים שונים.
אנחנו פתוחים לבקשות רקמה על סוגי מוצרים שונים כמו רקמה על שמיכות, מצעים, כיפות, תיקים, כובעים, חגורות ועוד.